Typy kávy

Káva je velmi chutný nápoj, který nás udržuje v bdělém stavu a zpříjemňuje chvilky trávení ve společnosti přátel. Jakému typu kávy dávate přednost vy?

Espresso

Espresso (italsky doslova „káva na vyžádání″) je nápoj původem z Itálie. Espresso je mnohem více, než jen šálek lahodné kávy. Je to metoda přípravy kávy, jejíž kvalitu zaručují: prvotřídní kávová zrna, kvalitní voda, přesné nastavení hrubosti mletí, správná doba extrakce a především osoba baristy, který kávu připravuje.

Parametry espressa :

  • 7 - 8 g čerstvě namleté kávy (± 0,5g)   
  • síla pěchování kávy do páky 20 kg
  • vstupní tlak vody 9 barů 
  • teplota vody z kávovaru 88°C (± 2°C)
  • doba extrakce 20 - 30 vteřin
  • objem 25 - 35 ml

 

 

Cappuccino

Cappuccino je nápoj o objemu 180 - 200 ml. Jeho základem je espresso a teplá mléčná mikropěna (60 - 70°C), která je zarovnaná s okrajem hrnečku. Pokud je správně vyšlehaná do hladka bez bublin, tak po napití vytvoří příjemný až sametový pocit v ústach. Správně připraveným cappuccinem byste se neměli při napití opařit.

 Jak Cappuccino připravit?

Ideálně zvládnutím techniky latté art. Do připraveného espressa (25 - 35 ml) nalijte mléčnou mikropěnu až po okraj hrnečku. Navrchu by již nemělo být další zdobení jako je skořice či čokoláda, které by změnilo chuť kávy

 

Flat White

Flat White znamená více kávy, méně mléka, to vše dohromady udělá silnou a bohatou chuť určenou především kávovým milovníkům. Tento nápoj, který se rozšířil do ostatního světa z Austrálie a spatřil poprvé světlo světa v osmdesátých letech minulého století. Vznikl tak, že si lidé přáli silnějsí kávu, než je cappuccino s jedným espressem.

 Jak Flat White připravit?

Flat White se připravuje z dvojitého espressa, které je dolito teplou mléčnou mikropěnou.

Caffe Latte

Caffè latte (z italštiny „káva a mléko″) je nápoj velmi podobný cappuccinu, jeho objem je ale větší - cca 250 ml. V Itálii vzniklo Caffé latte v 50. letech 20. století jako nápoj, který není tak silný jako cappuccino. Býva často zaměňován s nápojem Latté Macchiato.

 Jak Caffé latte připravit?

Ideálně zvládnutím techniky latté art. Do připraveného espressa (25 - 35 ml) nalijte mléčnou mikropěnu až po okraj hrnečku.

Lungo

Lungo znamená italsky dlouhý, vodový, zředěný. Množství kávy je stejné jako u espressa, ale množství nápoje je podstatně větší - 130 ml. Lungo bývá často zaměňováno s kávou Americano, která se připravuje poměrem espresso:voda - 1:5. Servíruje se do lungo šálku.

Jak Lungo připravit?

Nejšetrnější a nejjednodušší způsob prodloužení je dolít espresso horkou vodou, případně připravit espresso přímo na horkou vodu v šálku.