Arabika vs.Robusta

Věděli jste, že existuje více než 60 různých druhů kávových zrn? Ovšem pouze dva z nich jsou vhodné
ke konzumaci – je to Arabika a Robusta. Oba tyto typy mají svá unikátní specifika. Pojďme si vysvětlit,
v čem spočívají rozdíly, které je charakterizují.

 

 

Poznejte rozdíl mezi Arabikou a Robustou

Chuť kávových zrn Arabika je sladká a hebká, s cukrovou vůní ovoce. Robusta má plnou, zaoblenou chuť a všechny její varianty jsou hořčejší. Chuť obou typů hodně záleží na zemi původu.


Původ Arabiky a Robusty

Oba druhy potřebují tropické teploty. Kávovníky plodící Arabiku se pěstují zejména ve výše položených oblastech kolem rovníku (včetně Střední a Jižní Ameriky). Robustě se daří spíše v nižších rovníkových oblastech (včetně jihovýchodní Asie). Arabika je celosvětově nejoblíbenější kávou – přes
70% kávové produkce pochází z těchto kávových zrn.

 

Protože zrna kávy Arabika rostou mnohem výše v horách, obsahují mnohem méně kofeinu než káva z nižších oblastí.

Množství kofeinu v obou druzích zrn

Robusta obsahuje poměrně vysoké množství kofeinu. To proto, že se zrna takto  sama chrání před zvířaty a chorobami. Vzhledem k tomu, že Arabika roste v mnohem vyšších nadmořských výškách, obsahuje mnohem menší množství kofeinu.

Typy kávy podle druhu zrna

Obecně platí, že špičkové kavárny používají buď samotnou Arabiku nebo směs Arabiky a Robusty. Můžete z nich vytvořit jemné cappuccino nebo kořeněné espresso. Přečtěte si víc o přípravě delikátních typů kávy.

 

 

Nejchutnější kávové směsi

Obecně platí, že špičkové kavárny používají buď samotnou Arabiku nebo směs Arabiky a Robusty. Můžete z nich vytvořit jemné cappuccino nebo kořeněné espresso.