Chuť kávových zrn Arabika je sladká a hebká, s cukrovou vůní ovoce. Robusta má plnou, zaoblenou chuť a všechny její varianty jsou hořčejší. Chuť obou typů hodně záleží na zemi původu.
Oba druhy potřebují tropické teploty. Kávovníky plodící Arabiku se pěstují zejména ve výše položených oblastech kolem rovníku (včetně Střední a Jižní Ameriky). Robustě se daří spíše v nižších rovníkových oblastech (včetně jihovýchodní Asie). Arabika je celosvětově nejoblíbenější kávou – přes
70% kávové produkce pochází z těchto kávových zrn.
Robusta obsahuje poměrně vysoké množství kofeinu. To proto, že se zrna takto sama chrání před zvířaty a chorobami. Vzhledem k tomu, že Arabika roste v mnohem vyšších nadmořských výškách, obsahuje mnohem menší množství kofeinu.
Obecně platí, že špičkové kavárny používají buď samotnou Arabiku nebo směs Arabiky a Robusty. Můžete z nich vytvořit jemné cappuccino nebo kořeněné espresso. Přečtěte si víc o přípravě delikátních typů kávy.
Obecně platí, že špičkové kavárny používají buď samotnou Arabiku nebo směs Arabiky a Robusty. Můžete z nich vytvořit jemné cappuccino nebo kořeněné espresso.